Editorial Octaedro Educación Lengua Española Educación Convivencias Passos Ediciones Mágina Música y Flamenco Octaedro .CAT Rosasensat Proyecto Noria
FES CLIC PER ACCEDIR AL TEU LLOC PREFERIT D'OCTAEDRO
 
El col.lapse és evitable

El col.lapse és evitable

La transició energètica del segle XXI (TE21)
Tema: Societat
Col·lecció: Transició energètica
Gènere: Assaig
Editorial Octaedro, Gener 2014
EDICIÓ IMPRESA COMPRAR 19,50 €
ISBN 978-84-9921-453-5
Ref. 0-80141
EDICIÓ DIGITAL - PDF 12,00 €
ISBN 978-84-9921-533-4
Ref. 1-80141
PRESENTACIÓ
El col·lapse és evitable. La transició energètica del segle XXI (TE21) és més que un llibre sobre la situació energètica actual, la seva projecció en el futur o les seves possibles solucions. Es tracta d’un estudi en el qual s’uneixen rigor i genialitat, escrit en un llenguatge clar, directe i accessible, que ve avalat per la solvència tècnica de Ramon Sans, enginyer industrial de reconegut prestigi, que, amb la col·laboració d’Elisa Pulla, professional polifacètica, desplega davant nostre tota la seva saviesa energètica enfocant solucions clares, concretes i factibles que permetin resoldre l’incert futur que es deriva de la situació actual. Es parteix d’una certesa: considerant les dades actuals, i si no es reacciona a temps, en tot just un parell de dècades ens veurem immersos en una gravíssima crisi d’intensitat insospitada que afectarà molt negativament la qualitat de vida dels nostres fills i néts. A partir d’aquí, i evitant sempre caure tant en els habituals discursos catastrofistes o esbiaixats com en tecnicismes o en projectes de complexitat incomprensible, els autors se centren a afirmar la possibilitat del canvi i a dissenyar com es pot produir.

Tanmateix, el veritable nucli del llibre, el que respon realment a la pregunta de com evitar el «col·lapse», el constitueix la tercera part: «La TE21. Transició energètica del segle XXI», en què, en primer lloc, es desgranen meticulosament les necessitats energètiques finals que precisem els usuaris i es determina, a partir d’elles i «fent compte enrere», la quantia de les necessitats primàries tant en el cas que aquestes siguin proveïdes per combustibles fòssils i urani com també en el cas que ho fossin mitjançant fluxos (fonts) renovables. A partir d’aquí, es proposen solucions concretes per a cada cas, calculant potències, costos i superfícies, s’examina l’evolució prevista de la factura exterior en concepte de combustibles fòssils (FEF) per tal de determinar el cost econòmic i l’immens estalvi de la transició i, ja a la quarta part, es detalla el decàleg de les accions a emprendre per fer-la.

Les conclusions són clares. Per començar, l’aplicació d’una correcta comptabilitat energètica porta a determinar que les necessitats energètiques primàries són, en un model renovable, molt inferiors a les del model actual, la qual cosa, afegida a la gratuïtat i inesgotabilitat dels fluxos renovables, fa d’ells, sense cap dubte, una clara solució de futur. Però a més de desenvolupar un nou model energètic basat en les renovables, la TE21 també comporta la resolució de problemes mediambientals (a causa de les nul·les emissions de CO2 que es deriven de la producció energètica mitjançant renovables) i, el que és més sorprenent, constitueix una interessantíssima opció a l’hora d’afrontar la crisi econòmica a causa de l’immens estalvi que suposa a curt i llarg termini.

Acompanyen el llibre, en forma d’annexos, 39 pàgines de minucioses i detallades taules en color en què es poden ampliar i contrastar les dades referents a l’Europa dels 28 en general i en particular a Catalunya i als cinc països: Alemanya, Espanya, França, Anglaterra i Itàlia, que s’utilitzen com a exemples de realitats diverses al llarg de l’estudi. Ja que es tracta d’un projecte «viu», està subjecte a revisió i/o ampliació a altres zones geogràfiques a mesura que noves dades i/o escenaris puguin anar apareixent.
ÍNDEX
Pròleg
Per què aquest llibre?
Introducció

Part I. Punts de partida
1. L’energia
2. Fal·làcies

Part II. Itineraris energètics
3. Les energies fòssils i l’urani
4. Les energies renovables
5. Aplicacions

Part III. TE21. Transició energètica del segle XXI
6. L’objectiu
7. El consum energètic i el seu cost
8. La realització: TE21, cas Europa 28
9. La TE21, a Catalunya

Part IV. Conclusions

Bibliografia
Annexos
Ramon Sans Rovira (5 llibres)
Ramon Sans Rovira és enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i màster en Tècniques de Gestió Empresarial per la Universitat de Barcelona, on també realitzà postgraus en Microscòpia i en Caracterització Estructural de Materials. La seva dilatada vida professional, de gairebé quaranta anys, s’ha desenvolupat a la multinacional catalana Girbau, empresa dedicada a la fabricació de béns d’equip, on ha exercit com a director tècnic durant vint i cinc anys i com a vicepresident durant els últims deu, dedicant gran part del seu treball a innovació i desenvolupament de projectes de R+D tant en l’àmbit mecànic com en l’energètic. Prova d’això són les nombroses patents mundials que ha registrat al llarg d’aquests anys.
Paral·lelament a la seva activitat a Girbau, ha estat també professor en màsters i postgraus organitzats per la Universitat Politècnica de Catalunya i per la Universitat de Vic, i ha participat com a expert en Comitès de Normalització de la Comissió Europea en Seguretat de Màquines. També és autor de nombrosos escrits i presentacions tècniques en els àmbits dels béns d’equip i de l’energia. La seva preocupació en aquest últim camp el porta a ser membre de la Comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i, el 2012, a participar en la fundació del CMES, sent des de llavors vicepresident d’aquest col·lectiu. Ramon Sans ha ideat i desenvolupat els itineraris energètics i l’estudi de la TE21, motius dels seus llibres El col·lapse és evitable (gener de 2014) i La darrera oportunitat (gener de 2016), que obra la col·lecció La transició energètica de l’editorial Octaedro i el CMES.
Per sobre de tot, es declara enamorat de la muntanya i de la natura, i afirma que el seu major assoliment és haver recorregut els Pirineus a peu, de mar a mar, seguint l’Alta Ruta Pirinenca.
El col.lapse és evitable
Aquest llibre també està disponible en Espanyol
Comparteix a Facebook Twitter
Baixa't la fitxa
Subscriu-te a les novetats
PREMSA
30/11/2015
10 llibres per comprendre (i pal·liar) el canvi climàtic segons el diari "Ara.cat"
Recomancions
Recomancions
17/11/2014
Resenya del llibre
Resenya del llibre
Resenya del llibre
16/01/2014
al programa 9 Tv a partir del minut 33'

Entrevista a Ramon Sans
Editorial Octaedro

Editorial Octaedro
NIF. B-60059300
c/ Bailén, 5 08010 Barcelona
octaedro@octaedro.com
Telèfon 93 246 40 02

Facebook Twitter Twitter

Fes-te usuari    

Subscriu-te a les novetats    

Copyright i Avís Legal    

Contacte
Editorial Octaedro (Barcelona, 1992) especialitzada en llibres sobre educació, tant per al desenvolupament del professorat com per a l'actualització de l'alumnat.
Aquesta web utilitza galetes tècniques pròpies, i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris. Algunes funcionalitats d'aquesta web podrien no estar disponibles sense aquestes galetes. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús (més informació). X