Editorial Octaedro Educación Lengua Española Educación Convivencias Passos Ediciones Mágina Música y Flamenco Octaedro .CAT Rosasensat Proyecto Noria
FES CLIC PER ACCEDIR AL TEU LLOC PREFERIT D'OCTAEDRO
 
Catalunya, aproximació a un model energètic sostenible

Catalunya, aproximació a un model energètic sostenible

Tema: Transició energètica, Societat
Col·lecció: Transició energètica
Gènere: Assaig
Editorial Octaedro, Març 2016
EDICIÓ IMPRESA COMPRAR 24,50 €
ISBN 978-84-9921-747-5
Ref. 0-80152 152 pp.
PRESENTACIÓ
Eduard Furró, enginyer jubilat, ha estat responsable d’un gran nombre de projectes relacionats amb l’energia. Això fa que les seves opinions es basin en l’experiència.
El primer antecedent d’aquest llibre és un treball que va fer l’any 2007, en el marc del GOB-Menorca, per explorar com podria ser un sistema energètic amb el 100 % de fonts renovables i autònom per a l’illa de Menorca. Anys després, amb la seva incorporació al CMES i la presentació del seu treball menorquí en una ponència-debat, li vam suggerir que fes una prospectiva anàloga per al conjunt de Catalunya, origen del present llibre.
Els treballs d’Eduard Furró coincideixen amb els postulats bàsics dels llibres Recursos energètics i crisi, la fi de 200 anys irrepetibles (Riba, 2011), un diagnòstic de la fi del sistema fòssil i nuclear, i El col·lapse és evitable, la transició energètica del segle XXI (Sans i Pulla, 2014), que demostra la viabilitat tècnica i econòmica del sistema energètic renovable. Però alhora fan un pas més enllà.
En efecte, aporten tres qüestions bàsiques per a la transició energètica: analitzen conjuntament les necessitats energètiques d’un territori (domèstiques, de transport i dels sectors primari, indústria i serveis); determinen en quin ordre convé implantar les tecnologies renovables, i aposten per l’hidrogen per emmagatzemar energia renovable a fi de salvar la falta de sincronisme entre generació i consum elèctrics.
Enlloc de limitar-se a posar «pedaços renovables» al nostre decadent sistema fòssil i nuclear, el llibre d’Eduard Furró constitueix una visió global orientada a la implantació efectiva de la transició energètica basada en propostes conceptuals i numèriques. Com en tota prospectiva, el futur es pot allunyar d’algun dels seus pronòstics i determinacions. Però, en tot cas, aquest llibre constitueix una guia per avançar decididament en el gran repte (la transició energètica) que ha de resoldre la humanitat la propera generació.

Carles Riba Romeva
President del CMES
ÍNDEX
Nota de l’autor
1. La fi d’un model
2. Context
3. Objectius
QUANTIFICACIÓ
4. Quanta energia?
AVALUACIÓ
5. Aplicació de fonts renovables, mesures i recursos tecnològics a cada ús i sector
6. Evolució conceptual de la relació demanda-generació del nou model energètic
Estructuració
7. Configuració conceptual del nou model amb el 100 % de fonts renovables
8. Obtenció i emmagatzematge de l’hidrogen
9. Avaluació de les necessitats globals d’hidrogen
PLANIFICACIÓ
10. Diagrama estructural dels fluxos globals d’energia
11. Planificació cronològica de la transició
SÍNTESI
12. Un balanç abreujat de la proposta de model energètic amb el 100 % de fonts renovables
Agraïments
VÍDEOS
Eduard Furró Estany (3 llibres)
Nascut a Barcelona, va cursar estudis de Peritatge Industrial i Enginyeria en l’especialitat d’Electricitat. Ha dedicat la seva activitat professional al disseny de múltiples implantacions industrials i de servei públic, així com al projecte i construcció d’equips i sistemes de control de processos i maquinària i a l’aplicació de tecnologies per a la captació i depuració de gasos procedents d’activitats i combustions industrials. El seu interès per l’ecologia l’ha portat a redactar i col·laborar en nombrosos estudis adreçats a fer compatibles les activitats humanes i la conservació dels valors naturals i els ecosistemes. És membre assessor del GOB Menorca (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Natura), membre del consell de la Xarxa de Custòdia del Territori de Catalunya, i coordinador del col·lectiu CMES (Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible).
Catalunya, aproximació a un model energètic sostenible
Comparteix a Facebook Twitter
Baixa't la fitxa
Subscriu-te a les novetats
Editorial Octaedro

Editorial Octaedro
NIF. B-60059300
c/ Bailén, 5 08010 Barcelona
octaedro@octaedro.com
Telèfon 93 246 40 02

Facebook Twitter Twitter

Fes-te usuari    

Subscriu-te a les novetats    

Copyright i Avís Legal    

Contacte
Editorial Octaedro (Barcelona, 1992) especialitzada en llibres sobre educació, tant per al desenvolupament del professorat com per a l'actualització de l'alumnat.
Aquesta web utilitza galetes tècniques pròpies, i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris. Algunes funcionalitats d'aquesta web podrien no estar disponibles sense aquestes galetes. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús (més informació). X