Editorial Octaedro Educación Lengua Española Educación Convivencias Passos Ediciones Mágina Música y Flamenco Octaedro .CAT Rosasensat Proyecto Noria
FES CLIC PER ACCEDIR AL TEU LLOC PREFERIT D'OCTAEDRO
 
Escrits per una escola inclusiva

Escrits per una escola inclusiva

EDICIÓ IMPRESA COMPRAR 12,00 €
ISBN 978-84-17219-21-5
Ref. 0-80173 128 pp.
PRESENTACIÓ
Com els grans pedagogs, Josep Maria Jarque i Jutglar (1935-2016) va ser, a més, un gran activista. I, per tant, un idealista. Una d’aquelles persones que fan moure el món en la bona direcció. Constant, tossut i autodidacte, va fusionar la seva carrera professional amb un recorregut vital dedicat a la defensa del dret dels infants amb discapacitat a rebre una educació de qualitat. I ho va fer des de la intransigència ben entesa, perquè ni un sol dia res ni ningú no el va fer abdicar d’aquesta missió.

Va viure en primera persona les tres èpoques d’aquesta lluita que encara no ha conclòs: la del temps de l’escolarització, la del temps de la integració i la del temps de la inclusió. A la primera va arribar-hi un cop ja s’havia endegat, mentre que de les dues darreres en va ser precursor i capdavanter. I és això el que reflecteixen els escrits que recull aquest llibre, articles que corresponen a períodes i publicacions diversos, a través dels quals revisitem unes idees i una visió del món i endevinem la forta personalitat que hi havia al darrere.

Aquest és un llibre-homenatge a l’aprenent de mestre (com li agradava definir-se) Josep Maria Jarque, un llibre escrit amb les seves mateixes paraules, editat en col·laboració amb la seva família i la Plataforma Ciutadana per a una Escola Inclusiva a Catalunya, de la qual va ser membre i inspirador. Però sobretot és un llibre gràcies al qual podem recuperar les seves reflexions sobre un model educatiu que ha de ser capaç de donar una resposta equitativa i personalitzada a tot l’alumnat, sense distincions. 
ÍNDEX
Pròleg

Inclusió
    La integració: perspectiva històrica i situació actual
    Trenta anys de la «integració», i som on érem

Personalització
    El dret a l’educació del deficient mental
    La personalització de la resposta

Obertura
    Primer Congrés Internacional de Pares
    Integració? Segregació? Educació

Qualitat
    Adaptar-se o ésser
    De què parlem, d’inclusió o d’escola inclusiva?

Resposta
    La teranyina
    L’educació especial a Catalunya

Equitat
    De «subnormals» a «alumnes amb necessitats educatives especials»
    Escola inclusiva, costa poc anar enrere

Transformació

    L’atenció a les persones amb discapacitats durant el darrer mig segle a Catalunya
    El lent procés cap a l’escola inclusiva

Annexos
    Altres articles de Josep Maria Jarque
    Comunicacions, conferències i altres escrits
    Entrevistes
    Bibliografia
    Itinerari professional
VÍDEOS
Josep Maria Jarque i Jutglar (Barcelona, 16 de febrer de 1935 - Terrassa 10 d'agost de 2016). Va ser un pedagog i terapeuta català. L’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva tasca a favor de les persones discapacitades. Com a mestre va teballar a l’Escola Laietània (1953-1954 i 1955-1956), Col·legi Sant Gregori (1956-1957) i Col·legi Internat La Molina (1957-1958). Va ser director dels tallers educatius Emmaus a Barcelona, Les Fonts de Terrassa i Pontons (1958-1959 i 1961-1962). Director del Centre de Pedagogia Terapèutica de Terrassa (1962-1973). Director de les colònies d’estiu de les parròquies de Sabadell a Canyamars (1965-1967). Cap de l’Oficina Tècnica del Servei de Recuperació i Rehabilitació de Minusvàlids (SEREM) a Catalunya: Centre Pilot de Sant Just Desvern i Servei d’Estudis sobre Deficiència Mental (1973-1974 i 1977-1978). Cap de l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica (1973-1979). Expert del Real Patronato de Atención a Minusválidos (1977-1984).
Escrits per una escola inclusiva
Comparteix a Facebook Twitter
Baixa't la fitxa
Subscriu-te a les novetats
TAMBÉ T'INTERESSARAN:
Escrits per una escola inclusiva
Escola, famílies i comunitat
VEGEU FITXA
Escrits per una escola inclusiva
Innovació i equitat educativa
VEGEU FITXA
Escrits per una escola inclusiva
La formació emocional del professorat
VEGEU FITXA
Editorial Octaedro

Editorial Octaedro
NIF. B-60059300
c/ Bailén, 5 08010 Barcelona
octaedro@octaedro.com
Telèfon 93 246 40 02

Facebook Twitter Twitter

Fes-te usuari    

Subscriu-te a les novetats    

Copyright i Avís Legal    

Contacte
Editorial Octaedro (Barcelona, 1992) especialitzada en llibres sobre educació, tant per al desenvolupament del professorat com per a l'actualització de l'alumnat.
Aquesta web utilitza galetes tècniques pròpies, i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris. Algunes funcionalitats d'aquesta web podrien no estar disponibles sense aquestes galetes. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús (més informació). X