Editorial Octaedro Educación Lengua Española Educación Convivencias Passos Ediciones Mágina Música y Flamenco Octaedro .CAT Rosasensat Proyecto Noria
FES CLIC PER ACCEDIR AL TEU LLOC PREFERIT D'OCTAEDRO
 
L’educació és política

L’educació és política

Tema: Educació, Educació polítiques educatives
Col·lecció: Horitzons-Educació
Gènere: Assaig
Editorial Octaedro, Juny 2018
EDICIÓ IMPRESA COMPRAR 16,00 €
ISBN 978-84-17219-69-7
Ref. 0-80177 224 pp.
PRESENTACIÓ
Els esdeveniments que estem vivint posen en relleu les estretes relacions entre política i educació. La política es fa al Parlament, a la plaça, al carrer i en qualsevol escenari comunitari on es proposen idees, es confronten opinions, es defensen drets i es prenen decisions per millorar les nostres vides individuals i col·lectives. En aquest llibre es reivindica la Política, amb majúscula: la que aposta pel pensament crític i transparent, la democràcia participativa i la més àmplia llibertat d’expressió, així com per la solidaritat i la justícia social. També per la política que promou una educació democràtica que no adoctrina, perquè no imposa què pensar, sinó que obre camins al pensament i la reflexió, ja que ensenya com pensar, a partir del diàleg, les preguntes i la pluralitat de veus i mirades.

L’actualitat política es cola contínuament a l’escola i no es pot defugir si es vol comprendre una realitat cada cop més complexa, sigui al nostre voltant o arreu del món. Invocar la neutralitat és una fal·làcia que no s’aguanta: amaga la realitat i no fa sinó legitimar l’ordre establert i els interessos dels sectors més poderosos.

A la primera part es parla de tot això. La segona ho il·lustra amb exemples del medi ambient i els conflictes bèl·lics i, més extensament, amb el que va representar a les escoles el Referèndum de l’1-O i els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017. D’ençà que es va acabar de redactar aquest llibre (el 31 de març del 2018) s’hauran produït nous esdeveniments, perquè avui la política, més que mai, es mou en el terreny de la velocitat i l’imprevist. Ara bé, més enllà dels fets, el relat ofereix prou marcs conceptuals per entendre el passat, el present i el futur immediat.
ÍNDEX
Pròleg

Presentació

Part I
1. Neutralitat i adoctrinament
2. A favor de la política que aposta per la ciutadania democràtica i pel bé comú
3. Educació política per dialogar, reflexionar i comprendre el món
4. Els espais d’educació política són molt diversos (dins i fora del currículum)
5. El llarg i esperançador camí cap a la utopia

Part II
6. El medi ambient
7. La guerra
8. El referèndum de l’1 d’octubre
9. Els atemptats de Barcelona i Cambrils

Bibliografia
VÍDEOS
Jaume Carbonell Sebarroja és pedagog i periodista. Ha estat director de Cuadernos de Pedagogía fins a la seva jubilació. És professor col·laborador de l’UVIC. Escriu i pertany al consell editorial del Diari de l’Educació i del Diario de la Educación, on manté un blog setmanal. Ha escrit una dotzena de llibres, el darrer dels quals Pedagogías del siglo XXI.
L’educació és política
Comparteix a Facebook Twitter
Baixa't la fitxa
Subscriu-te a les novetats
TAMBÉ T'INTERESSARAN:
L’educació és política
Coeducació, aposta per la llibertat
VEGEU FITXA
L’educació és política
Habitar la trinxera
VEGEU FITXA
Editorial Octaedro

Editorial Octaedro
NIF. B-60059300
c/ Bailén, 5 08010 Barcelona
octaedro@octaedro.com
Telèfon 93 246 40 02

Facebook Twitter Twitter

Fes-te usuari    

Subscriu-te a les novetats    

Copyright i Avís Legal    

Contacte
Editorial Octaedro (Barcelona, 1992) especialitzada en llibres sobre educació, tant per al desenvolupament del professorat com per a l'actualització de l'alumnat.
Aquesta web utilitza galetes tècniques pròpies, i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris. Algunes funcionalitats d'aquesta web podrien no estar disponibles sense aquestes galetes. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús (més informació). X