Editorial Octaedro Educación Lengua Española Educación Convivencias Passos Ediciones Mágina Música y Flamenco Octaedro .CAT Rosasensat Proyecto Noria
FES CLIC PER ACCEDIR AL TEU LLOC PREFERIT D'OCTAEDRO
 
El català, llengua mitjana d’Europa

El català, llengua mitjana d’Europa

Multilingüisme, globalització i sostenibilitat lingüística
Tema: Educació superior
Col·lecció: Horitzons-Educació
Gènere: Assaig
Editorial Octaedro, Febrer 2018
EDICIÓ IMPRESA COMPRAR 19,00 €
ISBN 978-84-17219-09-3
Ref. 0-80172 316 pp.
PRESENTACIÓ
Els autors proposen el concepte de llengües mitjanes (medium-sized language communities) per a aquelles comunitats amb dimensions demogràfiques prou àmplies (entre 500.000 i 25 milions de parlants) per poder disposar de recursos administratius, acadèmics, comunicatius i polítics, siguin o no totalment independents. Des d’aquesta categorització, el català no és pas una llengua petita, raó per la qual es compara la seva situació amb la d’altres llengües europees semblants (com ara el danès, el neerlandès, el finès, el noruec, el suec, el txec, el lituà, l’estonià, etc.).

La tria de llengües a la llar, en el si de les famílies, constitueix una de les claus de la socialització lingüística de les noves generacions, i d’això s’ocupen cinc capítols del llibre. Les dades recollides assenyalen que a Catalunya els parlants de català com a primera llengua tenen una considerable vitalitat etnolingüística subjectiva, com ho prova el fet que la majoria mantenen l’ús del català en la criança dels fills. Fins i tot s’observen casos de castellanoparlants d’origen que adopten el català (són nous parlants) com a llengua principal a la família, alhora que s’hi manté el castellà. En canvi, les recerques sobre transmissió lingüística intergeneracional en els altres territoris de llengua catalana són més descoratjadores: el castellà predomina en les famílies bilingües, tendència que contribueix a la castellanització generalitzada tant a les ciutats valencianes com a la badia de Palma.

En aquest context, les polítiques lingüístiques prenen una importància cabdal per continuar o per revertir la pèrdua dels usos de les llengües minoritzades. La qüestió encara esdevé més complexa amb l’actual procés de globalització, que internacionalitza les societats i pot fer entrar en crisi els ecosistemes tradicionals en què se solia mantenir la linguodiversitat humana. El llibre també estudia a fons les polítiques lingüístiques en l’àmbit acadèmic i destaca la importància de les actuacions micro com a eina per impulsar els usos interpersonals.
ÍNDEX
Introducció
    (A. Bastardas i Boada, E. Boix-Fuster, R. M. Torrens Guerrini)

I. Comunitats lingüístiques mitjanes
Lliçons de les llengües mitjanes per a la política lingüística catalana
    (V. Bretxa i Riera, F. X. Vila i Moreno)
El cas català des d’una perspectiva nord-europea: marcs ideològics i legislació lingüística
    (J. Soler Carbonell)

II. Bilingüitzacions, manteniments i substitucions
Com i quan vam deixar de ser monolingües els catalanoparlants?
    (F. Bernat i Baltrons)
Ideologies i trajectòries lingüístiques en famílies bilingües a Catalunya
    (E. Boix-Fuster, A. Paradís)
La llengua catalana entre les famílies lingüísticament mixtes de Mallorca
    (J. Melià i Garí)
Actituds lingüístiques sobre l’ús del castellà en les parelles etnolingüísticament mixtes: anàlisi qualitativa de la presència del castellà i el català en la transmissió intergeneracional
    (E. Martínez)
Usos lingüístics a les famílies mixtes italocatalanes de Catalunya
    (R. M. Torrens Guerrini)
La transmissió lingüística en un context de «doble minoria»: Política lingüística familiar de les famílies de l’Escola Complementària de Llengua Japonesa a Barcelona
    (Makiko Fukuda)

III. Polítiques
Les llengües mitjanes com a llengües acadèmiques: situació i perspectives
    (F. Xavier Vila)
Una llengua mitjana europea per als joves: les «micropolítiques» imprescindibles per al català
    (Albert Bastardas i Boada)

Índex temàtic
Doctor en Sociolingüística per la Universitat Laval (el Quebec) i en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Catedràtic del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona. Professor de Sociolingüística i d’Ecologia i Política Lingüístiques. Cofundador i primer director del CUSC (Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació). Ha treballat en el desenvolupament de l’ecologia de les llengües i de la sostenibilitat lingüística en la globalització des de la perspectiva complèxica. És coordinador del Grup de Complexitat, Comunicació i Sociolingüística.
Emili Boix-Fuster (2 llibres)
Llicenciat en Filologia Catalana i en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona. Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Ha estat professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (1980-1988) i actualment és catedràtic de Filologia Catalana, especialitzat en sociolingüística, a la Universitat de Barcelona. És membre dels consells directius del CUSC (Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació) de la UB, i de Linguapax. És director de la revista Treballs de Sociolingüística Catalana.
Professora titular de la Universitat de Barcelona al Departament de Llengües i Literatures Modernes i d’Estudis Anglesos. Està especialitzada i imparteix docència en Lingüística, Sociolingüística i Didàctica de la Llengua Italiana per a Estrangers, així com en la diàspora dels italians al món. Ha impartit diversos seminaris i cursos de postgrau a Espanya, Itàlia, l’Argentina i l’Uruguai. Va obtenir el Premi Lupa d’Or de l’Institut d’Estudis Catalans per al millor llibre de sociolingüística del 2011 amb Les llengües al sofà. Plurilingüisme familiar als països de llengua catalana.
El català, llengua mitjana d’Europa
Comparteix a Facebook Twitter
Baixa't la fitxa
Subscriu-te a les novetats
PREMSA
22/02/2018
Centro de Investigación en Sociolingüística y Comunicación (CUSC)
Universitat de Barcelona
Publicat el llibre “El català, llengua mitjana d’Europa”
TAMBÉ T'INTERESSARAN:
El català, llengua mitjana d’Europa
Les llengües a Catalunya
VEGEU FITXA
El català, llengua mitjana d’Europa
Llengua, dialectes i estandardització
VEGEU FITXA
El català, llengua mitjana d’Europa
La diversitat lingüística
VEGEU FITXA
Editorial Octaedro

Editorial Octaedro
NIF. B-60059300
c/ Bailén, 5 08010 Barcelona
octaedro@octaedro.com
Telèfon 93 246 40 02

Facebook Twitter Twitter

Fes-te usuari    

Subscriu-te a les novetats    

Copyright i Avís Legal    

Contacte
Editorial Octaedro (Barcelona, 1992) especialitzada en llibres sobre educació, tant per al desenvolupament del professorat com per a l'actualització de l'alumnat.
Aquesta web utilitza galetes tècniques pròpies, i de tercers per realitzar l'anàlisi de navegació dels usuaris. Algunes funcionalitats d'aquesta web podrien no estar disponibles sense aquestes galetes. Si continueu navegant, considerarem que n'accepteu l'ús (més informació). X